dimarts, 9 de maig del 2017

Sobre l'aplicació del protocol d'assetjament a la URV



Benvolguts companyes i companys,

El protocol contra l’assetjament en el lloc de treball de la URV va veure la llum l’any 2013. Des de la primera versió presentada l’any 2012, els delegats de prevenció en el si del Comitè de Seguretat i Salut, en representació de Juntes i Comitès de PAS i PDI, hem proposat millores.
L’activació del protocol per una denúncia presentada l’any 2014 va fer palès les deficiències que tenia i que ja les havíem denunciat. Des del nostre punt de vista:
  • La resolució del conflicte ha de tenir una duració curta i limitada en el temps. En la majoria de protocols es limita a un mes el temps que ha de passar entre la denúncia i la resolució.
  • S’han d’establir mesures cautelars que evitin que la denúncia agreugi la situació de la víctima i la seva salut.
  • En cap cas s’han de produir modificacions en les condicions de treball de les persones assetjades.
El preàmbul del Protocol ja indica que no es poden derivar perjudicis per a la persona assetjada que presenta una denúncia o per a les persones que participen en el procés. Però la realitat ens ha demostrat que, si la institució no fa una aposta en ferm per les mesures cautelars i la no modificació de les condicions contractuals, els perjudicis apareixen.
No estem a favor de tenir un Protocol perquè cal tenir-lo i res més. El defensem com a mesura per eradicar aquestes pràctiques i construir una organització més saludable. L’anàlisi de l’aplicació del Protocol arran de la primera denúncia (un procés que s’ha allargat fins enguany) ens obliga a fer aquest comunicat i donar-vos aquest consell:
Des de Juntes i Comitès se’ns fa difícil aconsellar a les treballadores i treballadors de la URV que puguin patir situacions d’assetjament que facin una denúncia a l’empresa a través del Protocol. Amb la situació actual considerem que seria més efectiva una denúncia per la via judicial.

Coordialment,

CEPDIL

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada